Zuidafrikaanse zang

De traditionele vocale muziek in Zuid-Afrika is wijdverspreid en begeleidt alle gemeenschappelijke sociale bijeenkomsten. Geluk en verdriet, lof van God, strijd voor mensenrechten, verhalen en lyrische emoties – alles is toevertrouwd aan het lied. 
Het muzikale landschap in Zuid-Afrika is net zo levendig en divers als de etnische bevolking in het land – Nguni, Sotho, Tsonga, Xhosa, Zulu enz.
Ondanks diversiteit delen traditionele Zuid Afrikaanse liederen een aantal gemeenschappelijke kenmerken: 

Bongani aan het werk in Zihmic in 2018
  • het ritme speelt een belangrijker rol dan de melodie
  • herhaling is het basis principe waar bovenop improvisatie is gebouwd
  • met beweging en lichaamspercussie, zoals handgeklap en voetstampen

De deelnemers leren liederen in verschillende talen (Tsonga, Xhosa, Zulu, Sotho).De Afrikaanse liederen zijn heerlijk om te zingen en ze brengen een sterk gevoel van community. Het is een uitstekend repertoire voor ieder koor, waar er voor de zangers van elk niveau een rol is. 

Docent: Bongani Magatyana

Momenteel geeft Bongani les op het Zolani Center in Langa Township, leidt een educatief muziektheaterbedrijf, en blijft muziek componeren in allerlei genres, waarin levendige optredens in Kaapstad worden gebracht. Bongani heeft sinds 2012 met Village Harmony in Zuid-Afrika en de VS lesgegeven.Bongani is hier speciaal op uitnodiging van Ines Leijen, Tatiana Lina en Froukelien Ijntema. 
Wij hebben hem als een geweldige vertegenwoordiger van deze cultuur leren kennen en willen graag dat Nederland kennis maakt met deze geweldige  docent/zanger! 
In 2018 was Bongani al eens hier voor een soortgelijke cursus die de deelnemers als enorm inspirerend hebben ervaren.

Video met Bongani 

( leren jas met geel streep-shirt )

Voor wie ?

Iedereen die graag intensief kennis wil maken met deze zangtraditie en bereid is mee te gaan met de authentieke aanpak: op je gehoor zingen. Geen noten of bladmuziek, wél teksten uiteraard. Door de manier waarop Bongani alles voorzingt steek je het meest op van de klankkleur van de liederen.
Meerstemmig,  voor mannen- als vrouwenstemmen. Koorervaring en een toonvaste zangstem is gewenst.

Deze cursus in 2018

Wanneer ?

Zondag 23 febr. 10.00 – 13.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
Maandag 24 febr. 15.00 uur – 18.00 uur en 20.00 – 22.00 uur
Dinsdag 25 febr. 10.00 – 13.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
Woensdag 26 febr. 15.00 uur – 18.00 uur en 20.00 – 22.00 uur
Donderdag 27 febr. 15.00 uur – 18.00 uur en 20.00 – 22.00 uur
(slotpresentatie in Theaterhuis De Berenkuil)

Locatie en kosten:
Theaterhuis De Berenkuil, Bilstraat 166, Utrecht.
Kom met de fiets of de bus (halte Oorsprongpark). Er zijn enkele parkeerplaatsen bij de locatie, met enig carpoolen kunnen wij daar allen parkeren.  Geef aan bij je aanmelding aan of je een auto beschikbaar hebt, of dat je met iemand zou willen meerijden.

Kosten € 200,- p.p. voor lessen, oefenruimte , reis & verblijf Bongoni en de kosten van organisatie. Meenemen eigen koffie en thee mogelijk.
Lunch op zondag en dinsdag zelf meenemen, op maandag, woensdag en donderdag kun je je eigen avondmaaltijd meenemen, of we maken gezamenlijk iets klaar.

Beperkte groepsgrootte: dus schrijf je snel in!