Utrecht 900 Wereldmuziekdag!

2 juli Theaterhuis de Berenkuil Biltstraat 166
Van 12.00 tot 24.00 uur
Slotfeest met Bikavar Balkanorkest

Op zaterdag 2 juli is het feest in Theaterhuis De Berenkuil: dan vieren we dat Utrecht al vele decennia de hoofdstad is van de wereldmuziek!

Van 12 uur tot middernacht is het daarom FEEST in De Berenkuil met muziek en dans. Te horen zullen zijn onder andere: Haykakan Dzayner! (Armeens), Zumba (Braziliaans), Laagland ensemble (divers), Cantaremos (divers), Vgrdznob (Georgisch en Corsicaans), Utrecht Travel Singers (divers), Furore (Hongaars en Israëlisch), Sophie’s Voice (divers). Ook is er een werelddansworkshop onder leiding van Jan Knoppers. Tussendoor kun je genieten van een drankje en lekkere hapjes, binnen of in de gezellige tuin. 

De avond wordt afgesloten door Bikavar Balkanorkest, met onder andere de wereldpremière van het nummer U-bocht, een ode aan de stad Utrecht. Melancholieke zigeunerklanken worden afgewisseld met swingende Arabische en Turkse beats. Stilstaan is onmogelijk! 

Al sinds halverwege de vorige eeuw laat Utrecht zich zien als muzikale ‘stad zonder muren’. Met het Utrechts Byzantijns koor, RASA, en de vele Balkan-, Afrikaanse, Armeense, Georgische en Zuid-Amerikaanse koren en ensembles die hier het licht hebben gezien, is Utrecht een thuis voor muziek en mensen van over de hele wereld.

Kaarten voor het festival zijn te krijgen voor de afzonderlijke optredens, of voor de hele dag. 

PROGRAMMATIJDEN

12.30 uur         Zumba Canto do Brasil Swingend Utrechts-Braziliaans koor, zingt al sinds 2000 de sterren van de hemel elke woensdagavond in Buurthuis De Leeuw

13.00 uur        Utrecht Travel Singers Dit koor verlaat elke 2 jaar het Utrechtse om inspiratie op te doen in andere zangstreken en een culturele uitwisseling te bewerkstelligen. Er is al  samen gezongen met koren in Slovenië,  Armenië, Georgië, Oekraïne, Slovenië, Macedonië, Albanië en  Bulgarije.  Dat hoor je aan hun repertoire!

13.30 uur         Vgrdznob Wereldpolyfonie met mannenstemmen, o.l.v.  Tatiana Lina

14.00 uur        Dansworkshop voor iedereen met Werelddansdocent Jan Knoppers. Dit is je kans om het eens te proberen!
Jan studeerde af in volksdans, jazzdans en tapdans.
Bulgaarse dans (repetitor bij Praznik) en voetenwerk als Appalachian clogging, Welsh en Lancashire clogging en Ierse dans brachten hem via Armeense dans naar Azië en Centraal-Azië.

15.00 uur        pauze

15.15 uur         Sophie’s Voice (Wereldmuziekkoor) en Community Singing  o.l.v. Ines Leijen
Sophie’s Voice vierde in 2017 zijn vierde lustrum en is daarmee het oudste wereldmuziekkoor van Utrecht. Sinds zijn oprichting heeft het koor een omvangrijk en origineel repertoire aan liedjes en liederen van over de hele wereld opgebouwd.

16.00 uur        Furore (Hongaars en Israëlisch vocaal) Vierentwintig enthousiaste vrouwen onder leiding van Gerard Legeland zingen wereldmuziek en modern klassiek, meestal a capella, vandaag met een pianist. 

16.30 uur        Laagland ensemble (Fred Abbingh en Jan Rijnierse)

 Traditionele muziek op traditionele instrumenten.

17.00 uur        Utrechts feestje met diverse solisten en kleine optredens en Armeens eten

19.30 uur        Haykakan Dzayner (Armeens koor & orkest) o.l.v. Ines Leijen In Armenië beroemde nummers m.m.v. topmusici op kanoen en dahol: Ruzanna Hakobyan en Madat Jeremian

20.30 uur        Cantaremos mix va melancholisch Armeens, driftig Italiaans, stampend Zuid-Afrikaans, smeuïg Vlaams, opzwepend Argentijns en wat al niet meer! o.l.v. Fred Abbingh

21.00 uur        Swingfeest met Bikavar Balkanorkest

Na een week musiceren op Buitenkunst wilde een aantal muzikanten niet stoppen met het spelen van het aanstekelijke repertoire: Bikavar Balkanorkest was geboren. Meer dan vijftien jaar later zijn de setlijsten uitgebreid met muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en een enkele onvervalse Balkan-Beat hit. 

Wat: Wereldmuziekfestival  Utrecht
Wie: Utrechtse wereldmuziekkoren en -ensembles
Wanneer:  zaterdag 2 juli van 12.00 tot 24.00 uur 
Waar:  Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166, Utrecht 
Tickets: los optreden € 7,50 (U-pas € 3,75), passe-partout € 15 euro (U-pas € 7,50)Tickets, aanmelding en vragen: info@inesleijen.nl