Tuna ‘Metro y Medio’

In de sombere tijden waarin we veel thuiszitten is een idee ontstaan voor een vrolijke muziekgroep waarin veel mensen kunnen deelnemen die zingen en soms ook gitaarspelen. Je kunt er gemakkelijk overal binnen en buiten mee optreden  en mensen mee opvrolijken. 

Mooie kostuums en een vrolijke presentatie, inclusief veel verhalen en grappen, horen er ook bij. Zo’n groep heet: Tuna, en onze groep heet: Tuna ‘metro y medio’ (anderhalve meter-tuna).

18

Wat is de Tunatraditie? (bron: tunina.nl)

Dat is een Spaanse traditie: ‘tunar’ betekent ook ‘zwerven’. Vroeger speelden de studenten muziek om hun studie te kunnen betalen. ‘Sopistas’ werden ze ook wel genoemd: spelen voor eten (soep) was namelijk ook prima. Deze traditie verspreidde zich over de universiteiten van Spanje en zette later voet aan de grond in Portugal. Toen de oceanen overwonnen werden zette de traditie zich ook voort in Latijns-Amerika. Momenteel zijn er Tuna’s te vinden in onder andere Chili, Peru, Colombia en Mexico. Bijna elke studierichting in Spanje heeft een eigen tuna; de kleur van de beca (de sjerp) correspondeert daarmee. De cintas (linten) aan de cape zijn voor elke serenade die je hebt gegeven.

In dit project vertalen we deze traditie tot een vrolijke variant met Chileense en
Argentijnse muzikanten en een bonte mix van deelnemers, hombres y mujeres mezclados (zowel mannen als vrouwen). 

Optreden gaat zonder papiertjes: de muziek en de teksten moeten daarom niet te moeilijk zijn en onthouden kunnen worden. Daarom gaan we zowel in het Nederlands als in het Spaans zingen. Ines heeft al veel ervaring met Nederlandse muziek in koren en het onthouden daarvan is meestal geen probleem. Met de Spaanse teksten zal rekening gehouden worden dat wij Nederlanders dit vaak een tongbrekende taal vinden….

Verbindende factor bij alle liedjes is onze uitvoeringsstijl en onze fantastische muzikanten: 

Alvaro Pinto Lyon (gitaar), Renato Freyggang (percussie) en Orlando Miño (gitaar). 

Ines heeft al vaker met hen samengewerkt in projecten met als onderwerp ‘Misa Criolla’, ‘muziek van Inti Illimani’, ‘Misa por la Paz y la Justicia’, ‘Romancero Gitano’. 
Onze musici zullen ons helpen met de presentatie en de algemene vormgeving van dit ensemble, lesgeven aan degenen die snaarinstrumenten erbij komen spelen  en Loreto Corbalan zal ons helpen bij het ontewerpen en vervaardigen van de kostuums (waarvoor we vrijwilligers nodig zullen hebben!).

Alvaro Pinto Lyon en Renato Freyggang zijn bekende musici in Chili, hoewel ze in Nederland wonen en Orlando Miño heeft in Argentinië en Nederland zijn sporen o.a. verdiend als tango-zanger en componist.

Ook in Nederland laten ze regelmatig van zich horen, o.a. in ‘Musica Temprana’ en als begeleidingsorkest ‘Los Criollos’.

Een filmpje om met hen kennis te maken vind je hier:
https://youtu.be/EhD4_GtlDDk

Voorbeelden van tuna’s:
https://youtu.be/7gclOJdafKY

Voorstellen voor onze’ Tuna metro y medio’ 

(het repertoire ontwikkelt zich gaandeweg)

A los amigos del alma https://youtu.be/TLaXoGdHhmg

Golpe Tocuyano https://youtu.be/LMbr5wjO9Xc

Que nadie sepa mi sufrir https://youtu.be/gosbXLwnI6k

In het Nederlands:

Miljoenen dingen https://youtu.be/cn0NRzln28c

Deze nacht https://youtu.be/6YWIssAXd-U

De Pont naar Noord https://youtu.be/UdZNs3Fp0oQ

Resumerend:

-Spaanse en Nederlandse teksten

-uit het hoofd

-veel energie en theater

-binnen én buiten optreden

-bijzonder Corona-proof

-repetities onder voorbehoud in Utrecht en Amsterdam, op vrijdagavonden eens in de 14 dagen en af en toe een dag in het weekend.

-interesse? Meld je vast vrijblijvend aan! hier