Syrische en Aramese zang

In de voorjaarsvakantie
Door zanger en docent: Anass Habib
locatie: Theaterhuis de Berenkuil in Utrecht

Anass Habib

Anass Habib, geboren in Marokko, zingt al vanaf zijn vroegste jeugd. Klassieke Arabische muziek heeft altijd een speciale plek gehad in zijn leven, maar ook muziek van andere oosterse culturen heeft altijd een belangrijk rol gespeeld. Hij heeft enkele jaren in Syrië en Libanon gewoond en gestudeerd om zich het Aramese en Byzantijnse repertoire eigen te maken.
Zijn repertoire omvat klassieke Arabische muziek en daarnaast een bonte mengeling van Midden-Oosterse muziek; van Soefi-gedichten tot vroeg-Christelijke melodieën en middeleeuwse Sefardische en Andalusische liederen in verschillende Arabische dialecten.

In deze week krijg je inzicht in de klassieke Syrische muziek en het Aramese en Byzantijnse (oud-christelijke) repertoire. Wij zullen veel zingen, ook samenzang (tweede en derde stem) en ook het repertoire van de Sefardische muziek zal aan de orde komen.
Tijdens de workshop geeft Anass de historische context en bespreekt hij de interpretatie van de liederen. Inhoudelijk komen verder aan de orde: maqams (toonladders), veel gebruikte ritmes uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, stijl, interpretatie en versieringen (ornamenten). 
Deelnemers ontvangen bladmuziek van de liederen in fonetische (klank) notatie en een vertaling. Anass laat daarnaast geluidsfragmenten horen en speelt keyboard en daf (drum).

Bij de historische context komen ook niet-Arabische invloeden binnen de Arabische muziek aan de orde. Diverse landen in het Midden-Oosten hebben elkaar op muzikaal gebied enorm beïnvloed. Zo kun je bijvoorbeeld een oude Byzantijnse melodie terugvinden in een Arabisch liedje of een Italiaanse melodie tegenkomen met Arabische woorden eronder! Een interessant onderdeel van de Arabische muziektheorie die aan de orde komt wordt gevormd door de eerder genoemde maqams: de achtenveertig (!) toonladders of modi uit de traditionele Arabische muziek.

23-06-2011, Amersfoort, Nederland. Anass Habib is een Marokkaanse zanger. Foto Bram Petraeus

Voor koffie, thee en vegetarische lunch wordt gezorgd (met wat hulp van jullie bij het koffiezetten en de afwas).
Kosten € 250,- all-in
Meld je hier aan!

Een deelnemer van eerdere workshops: Anass is een hele prettige en deskundige docent die alles weet van Arabische en Aramese muziek. Hij zorgt ervoor dat je in no time de bijzonderste liederen zingt, inclusief kwarttonen! (Miranda van Kuik)

Maandag 27 februari 10.00 uur – 16.00 uur
Dinsdag 28 februari 10.00 uur – 16.00 uur
Woensdag 1 maart 10.00 uur – 16.00 uur
Donderdag 2 maart 10.00 uur – 16.00 uur en slotpresentatie met publiek 20.00 uur 

Locatie:

Theaterhuis De Berenkuil, Bilstraat 166, Utrecht.
Kom met de fiets of de bus (halte Oorsprongpark). Er zijn enkele parkeerplaatsen bij de locatie, met enig carpoolen kunnen wij daar allen parkeren. Geef aan bij je aanmelding aan of je een auto beschikbaar hebt, of dat je met iemand zou willen meerijden.